SmaakPupil_gerechten_25_2022LR

Een artikel van Stichting Reuksmaakstoornis.nl

Michael van ’t Hoff is chef-kok bij De Burgemeester in Bleskensgraaf en specialiseert zich in het koken voor mensen met een beperkte smaakbeleving, veroorzaakt door een ziekte of aandoening.

Het belangrijkste advies wat Michael geeft is: ga op ontdekkingstocht! Je smaak is veranderd, maar er zijn zeker nog veel dingen die je lekker vindt. Probeer met ingrediënten en kruiden te variëren en combineren. Voeg vooral ook structuren aan je gerechten toe. Smaak is voor iedereen persoonlijk, dus er is geen standaard recept dat iedereen lekker vindt. Je kunt wel de basis van een recept optimaliseren tot de gewenste smaak.

Tips van Michael:

  • Maak voor jezelf een lijstje: wat is lekker en wat is niet lekker? Pas deze aan als je smaak verandert. Zo heb je altijd een paar producten of ingrediënten om te gebruiken als basis bij het koken (ook handig om naar familie en vrienden te sturen als je uitgenodigd bent voor het kerstdiner!)
  • Blijf variëren en combineren met smaken en ingrediënten. Wat vandaag niet lekker is, kan morgen weer anders smaken. Ook bepaalde combinaties kunnen ineens voor een totaal andere smaakbeleving zorgen dan wanneer je de ingrediënten apart zou proeven.
  • Voeg structuren toe aan je gerecht, voor een extra mondgevoel. Michael van ’t Hoff is chef-kok bij De Burgemeester in Bleskensgraaf en specialiseert zich in het koken voor mensen met een beperkte smaakbeleving, veroorzaakt door een ziekte of aandoening. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van krokant gebakken spekjes, rauwe groenten en fruit, noten, gedroogd fruit, croutons, enz.
  • Technieken die je bij het koken kunt gebruiken voor het toevoegen van extra smaak of structuur zijn bijvoorbeeld: roosteren in de oven, krokant bakken in de pan en konfijten voordat je gaat bakken.
  • Voeg kruiden en ingrediënten toe met een sterke of pittige smaak, bijvoorbeeld rode peper, gember, Parmezaanse kaas, tijm, rozemarijn, steranijs, zwarte peper, citroen.

Op zoek naar smaak

Bekijk in het filmpje hoe Michael samen met ex-coronapatiënt Janneke Snoeijen op zoek gaat naar gerechten en smaken die bij haar veranderde smaakbeleving passen. Janneke heeft begin maart corona gehad en toen haar reukvermogen verloren. Ze heeft nu nog steeds te maken met een vervormd reuk- en smaakvermogen.